Målgrupp

Folkhälsobyråns akutenhet för vuxna med psykosociala utmaningar eller normbrytande beteenden. Vi är redo att ta emot placeringar med kort varsel dygnet runt, årets alla dagar, och vid akuta situationer kan vi snabbt arrangera samt organisera hämtning av personer över hela landet.

Här stöder vi vuxna från 21 år som bär på symtom från trauma och relationsstörningar, och som av olika anledningar behöver stöd för att skapa förutsättningar för en positiv och säker utveckling. Det kan handla om normbrytande beteende, PTSD, droganvändning eller kriminellt beteende. Psykisk ohälsa, antingen hos individen själv eller hos de personer i klientens närhet som skall utgöra säkerheten för individen, kan tex vara en bidragande faktor.

Personer som befinner sig i en negativ miljö med risk för destruktiv utveckling, de som drabbats av hedersproblematik och behöver en skyddsplats, eller de vars pågående behandlingsinsats av någon anledning hastigt avslutats – alla är välkomna här.

På Folkhälsobyrån ger vi även möjlighet att utforska boende i en stödlägenhet som nästa steg mot ett självständigt liv. Vi kan erbjuda fullständiga utredningar genom externa partners och utföra funktionsbedömningar med hjälp av vår interna legitimerade arbetsterapeut. Detta leder till rekommendationer för lämpliga nästa steg i behandlingen och stödet för varje individ. Hos oss strävar vi efter att skapa en trygg och stöttande miljö där individen kan fortsätta utvecklas positivt och säkert.

Syftet med akutboende

Målet med akutboendet är att stödja samt identifiera problematiken i syfte att kunna välja ett alternativ som underlättar samt möjliggör målsättningen att göra positiva val.

Vi grundar vårt tillvägagångssätt på ett lösningsfokuserat förhållningssätt, där social träning utifrån ADL är en central del. Vår personal arbetar med lågaffektivt bemötande och hög symtomtolerans för att sänka stressnivåerna och öka individens känsla av trygghet. Redan vid ankomst skapar vi en konstruktiv och icke-dömande atmosfär, främjande en känsla av sammanhang och delaktighet. Vår behandling fokuserar främst på att stärka relationerna.

Under vistelsen i akutboende får individen stöd, struktur och trygghet genom en kombination av behandlingssamtal, aktiviteter och medicinsk utredning. En strukturerad vardag med regelbundna rutiner gör tillvaron förutsägbar, och en fungerande dygnsrytm möjliggör en smidig övergång till en annan boendeform i nästa steg. Strukturen anpassas individuellt utifrån varje individs behov och funktionsnivå, som kontinuerligt mäts. Vi dokumenterar allt vårt arbete systematiskt i kvalitets syfte.

På Folkhälsobyrån omfamnar vi ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Våra värderingar – Engagemang, Syfte och Välmående – genomsyrar verksamheten och upprätthålls genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med både personal och klienter.

På akutboende förblir man tills en plan för insatser i nästa steg har utarbetats, såsom eget stödboende, samlat boende eller träningslägenhet. Dessa boendealternativ kan vi erbjuda i mälardalsområdet.